Ако човек си извади COVID добавката през декември, която е 120 лв.,

...
Ако човек си извади COVID добавката през декември, която е 120 лв.,
Коментари Харесай

Иван Нейков: Ако извадим добавките за декември и януари, пенсията наистина е по-висока |

Ако човек си извади COVID добавката през декември, която е 120 лева, и добавката за януари, която е 60 лева, сумата, която остава, е същинската пенсия и не може да има по-ниска пенсия, в сравнение с си получавал декември.

Това сподели във връзка преизчисляването на пенсиите шефът на Балканския институт за обществена политика и някогашен обществен министър Иван Нейков пред Българска национална телевизия. 

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че има създаден механизъм, по който пенсионерите да бъдат обезщетени, тъй че да няма намаляване на общия приход. 



Според него на пенсионерите е внушено, че добавката е пенсия. " От година и половина се основава каша в главите на хората, като ги караме да си мислят, че пенсия и добавка са едно и също, а сред тях няма нищо общо ", добави той. 



По думите на Нейков е било основано свръхочакване и в този момент една част от пенсионерите реагират.

" Това, което беше казано от ръководещите, беше правилно - в действителност никой няма да получи по-малко ", безапелационен е някогашният обществен министър. 

Според него казусът идва от това, че в продължение на доста години е имало отвод да се извърши актуализирането на пенсиите.

" Това трябваше да бъде направено доста от дълго време. В резултат на което се стигна до решение безусловно в последния миг, откакто предходните ръководещи 12 години не откриха време да го осъществят това искане на обществото. Накрая безусловно за няколко седмици беше признат закон, с който беше променен Кодексът на обществено обезпечаване, с цел да бъдат пенсиите обновени ", сподели Нейков.

Той разяснява и изнесената от Николай Василев информация, че 9 милиарда лв. са дадени за обществената сфера. По думите му една доста огромна част от тези спомагателни средства са предоставени през 2021 година като трансфер към бюджета на Национален осигурителен институт: " Понякога пътят към пъкъла е застлан с положителни планове ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР